Now Reading
Creative Commons licensiering – en alternativ väg för att skydda ditt verk.

Du erbjuder folk att få använda dina verk i gengäld att du till exempel får en inlänkning till din webbplats.  Det kan helt enkelt vara ett schysst utbyte för att få din sida högre rankad och bättre indexerad av google. Folk gör ju marknadsföringsjobbet åt dig gratis!
Flera webbplatser använder sig av CC-licensiering. På Flickr går det som användare att välja CC-licens när man laddar upp sina bilder och om man söker bilder på webbplatsen kan man exempelvis välja CC-licens om man är ute efter bilder för att använda på en blogg eller liknande icke-kommersiell webbplats (under förutsättning att upphovsmannens namn anges). Musikwebbplatser som Jamendo, Magnatune, ccMixter, Podsafeaudio och Beatpick bygger nästan uteslutande på CC-licenser. Det gör det möjligt att därifrån hämta musik för ickekommersiell användning, och ibland även för kommersiell användning, i filmer och på radiostationer på nätet.
Att erbjuda sitt verk under en Creative Commons-licens innebär inte att avsäger sig upphovsrätten. Det innebär i stället att erbjudernågra av sina rättigheter till vem som helst, på vissa villkor. Vilka är då dessa villkor?

Du kan välja:

Creative Commons
Inga bearbetningar – Tillåter endast spridning och användning av verket i oförändrat skick. Bearbetningar av verket är inte tillåtna.

Icke kommersiell – Med detta alternativ kan du låta andra sprida och använda ditt verk så länge de inte gör det i kommersiellt syfte.

Dela lika – Innebär att bearbetningar av verket får spridas endast under samma villkor som ursprungsverket.

Villkoret erkännande tillkommer alltid och innebär att all användning kräver att upphovsmannen omnämns.

Utifrån dessa val skapas 6 grundläggande licenser som utgör grunden för CC:

Varje CC-licens skapas i tre olika format:

1. En enkel överskådlig och läsbar summering av vad licensen tillåter. Denna även försedd med ikoner som är lätta att identifiera.

2. Den juridiska licenstexten som riktar sig till jurister och domstolar.

3. En digital version som kan läsas av sökmotorer och andra applikationer på Internet. Denna hjälper dem som letar efter verk som är licensierade genom Creative Commons.

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response