Now Reading
Lightroom backup på ett enkelt sätt

Backup backup backup, man kan aldrig få för många av dem…

I Lightroom så går det att göra en backup på ett enkelt sätt men det gäller att veta lite viktiga saker om backupprocessen annars kan det bli riktigt fel. Vi visar er hur man snabbt kan ta en Lightroombackup, i en videosnutt.

Ok, så ni har installerat Lightroom och blir helt plötsligt oroliga att det värsta kan hända med er dator. Givetvis ska man ha en rutin på att alltid göra backup på sina dokument, bilder m.m. Lightroom är inget undantag på något sätt.

Viktigt innan man tar sin Lightroombackup

Lightroom skapar en katalog med information om bland annat vilka bildinställningar man har gjort och var bilderna finns lagrade på hårddisken. Lightroom sparar aldrig bilderna i katalogen! Så när man gör en backup i Lightroom så gör man enbart en backup av själva Lightroomkatalogen och aldrig av själva bilderna.

Lightroom backupen är viktig, men även…

För att säkra sin backupprocess så är det superviktigt att också ta backup av bilderna som ligger på hårddisken. Gör gärna backupen till en extern hårddisk och placera den någon annanstans, t.ex. hemma hos föräldrarna, en bra kompis eller liknande. Om det skulle brinna eller ni råkar ut för ett inbrott så har ni alltid en backup som ni kan återställa alla bilder från. Givetvis ska även Lightroombackupen ligga på den hårddisken som finns på den andra platsen.

I Lightrooms kataloginställningar går det givetvis ställa in i vilket intervall den ska ta backup av själva katalogfilen, och var den ska lagras. För att göra det lite mer avancerat så brukar man lägga en bevakare i Windows 7 som känner av när det görs nya förändringar, och då automatiskt gör backup till en nätverkshårddisk som i sin tur automatiskt gör en extra backup till en annan server.

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response