Now Reading
Optimera hastigheten på Photoshop till max

Hastigheten i Photoshop CS5 brukar vara ungefär lika rolig som att titta på världsmästerskapen för sengångare. Det går inte snabbt men med lite inställningar i systemet så kan optimera Photoshop CS5 riktigt ordentligt och helt plötsligt få tid till så mycket annat.

Givetvis visar fotografgruppen som ett sjusst litet gäng med brinnande intresse hur man ställer Photoshop CS5 för optimal prestanda.
Först kan vi rekommendera att använda ett 64-bitar operativsystem eftersom då kan man använda sig av allt normalt RAM och det som sitter på grafikortet. 64 bitar operativ är oftast lite snabbare när man lägger på filter m.m

Det finns två saker som Photoshop gillar och det är mycket RAM, gärna snabbt RAM och en snabb hårddisk(ar). Även om man har en snabb dator så är det oftast hårddiskarna som kan vara roten till att det går långsamt. Photoshop CS5 skriver mycket data till hårddisken(arna) så det gäller att ha en snabb disk. Gärna en solid state disk som går undan! Photoshop CS% använder sig även av grafikkortets RAM minne och processor för vissa delar i programmet. Så desto nyare desto bättre.

Scratchdiskar gör underverk när man optimerar Photoshop CS5

Det första vi gör i Photoshop CS5 när vi optimerar är att ställa in ”scratch” diskarna. Förinställt så är det samma disk som man har operativsystemet på och det är dumt eftersom operativsystemet skriver och läser mycket data hela tiden. Har ni en till hårddisk så använd den som scratch disk för Photoshop CS5. Markera hårddisken som inte operativsystemet ligger på.

RAM när man optimerar Photoshop CS5

I CS5 kan man se hur mycket RAM Photoshop CS5 har tillgång till. Det går att ställa in hur mycket RAM som är tillgänglighet som får användas av Photoshop CS5. Vi brukar rekommendera 60-80%. Ett tips om man har lite RAM är att stänga ner så många program som möjligt innan man arbetar med Photoshop CS5.

Cache levels i Photoshop CS5

Cache levels är ganska kritisk när man jobbar med Photoshop CS5 och bör ställas in beroende på hur bra datorn är (RAM minne och snabb hårddisk) och om man jobbar med stora eller små bilder.

Tumregeln är högre Cache levels för större bilder med förre lager och färre cachelevels för mindre bilder med fler lager. Arbetar man med foto så bör 3-6 vara optimalt.

History states för ett optimerat CS5

History states är hur många gånger Photshop CS5 sparar en ändring och givetvis läggs det på RAM minnet och skrivs även ner till scratch disken. Har man lite RAM som Photoshop CS5 kan arbeta med (2 gig eller mindre) så bör man sänka nivån mellan 10-15.

Använd grafikorter för ett optimalt Photoshop CS5

Nyheten är att grafkortet kan användas som en extra resurs med sitt snabba RAM minne och processor. Slå på enable OpenGL Drawing så sköter Photoshop CS% resten för att optimera. HAr ni ett för gammalt grafikkort så kan ni inte använda den här funktionen.

Teckensnitt segar ner

Något som kan sega ner Photoshop CS5 ordentligt är teckensnitt (fonter). När man optimerar Photoshop CS5 så brukar man även se över hur många teckensnitt som är installerade på datorn och rensa ut alla onödiga. Det går även att även program som t.ex http://www.extensis.com/ som laddar in de nödvändigaste teckensnitten för olika projekt.

Vill man optimera Photoshop CS5 till max så bör man även se till att Font preview är avstängt.

Optimera tumnaglar i paletter

Oftast vill man ha stora tumnaglar av lager, kanaler osv för att se vad man gör. Nackdelen att det slukar upp en hel del minne desto fler tumnaglar man har. Antingen använd små tumnaglar eller slå av funktionen för att Photoshop CS5 ska bli optimalt.

Använd Purge för att optimera Photoshop CS5

Många öppnar många bilder samtidigt och jobbar kanske med 2-3 bilder samtidigt. Givetvis är det krävande eftersom man skapar nya lager hela tiden för effekter, masker, justeringslager m.m. Vi kan rekommendera att få in som rutin att använda purge (gärna ”purge all”) med jämna mellanrum för att tömma saker som ligger i RAM minnet men som inte används av Photoshop CS5. Underbart litet tips för att optimera Photoshop CS5!

Filter som förstör

Många har för vana att installera mängder med filter. Filter är nice men gå igenom och se vilka ni inte använder och avinstallera dessa. De segar ner uppstarten av Photoshop CS5 eftersom en del filer för filtrerna ska laddas in. Har man filter med trasiga filer så kan det vara boven varför Photoshop CS5 går onormalt segt.

Penslar och lagereffekter

En annan väldigt vanlig sak är att folk har för vana att ladda in alla penslar de hittar, samma gäller för lagereffekter. Rensa ut de onödiga och kör en reset. Ladda in penslar och lagereffekter vid behov.

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response