Now Reading
Använd dig av linjerna i bildkompositionen

Linjer är inte att underskatta i en bild, det är ofast hemligheten i framgången med en bra bildkomposition. Lär dig förstå hur du ska använda linjer på ett effektivt sätt.

Rakaste vägen

Linjernas betydelse inom bildkomposition är stor. Det är enkelt att förstå t.ex när man tittar på en bild med en väg. Vi förstår först var väggen börjar och vart den är på väg. Sedan följer vi den med ögat, nästa slaviskt! Utmärkta möjligheter för de som har lite kunskap inom bildkomposition att använda vårt ganska primitiva sätt att analysera objekt.

Stora fördelen med linjer

Att kunna styra en betraktare genom en bild för att uppnå ett mål är varje fotografs våta dröm. Linjen är en av de saker vi förstår snabbast i en bild, vi bygger upp en bild omedvetet i primitiva former, tolkar symbolik vilket kan vara t.ex riktningar. Linjerna behövs för att vi ska kunna göra dessa tolkningar. Så genom att ha utpräglade linjer i en bild, väg, staket, snöre, ja name it så kan på ett effektivt använda oss av de mest lättolkade primaterna för att styra betraktarna genom en bild.

Osynliga linjer i bildkomposition

En vägm ett snöre, ett räcke utgör synliga linjer, vilket är ett enkelt att förstå. Däremot så har vi även osynliga linjer i bildkompositionen. Ett bra exempel är när någon tittar åt ett håll. Ögon plus linjer utgör en dominant verkan i bilden och vi kommer med all sannorlikhet följa vart ögat tittar mot. Det är ytterligare ett extremt effektivt att styra sina betraktare på.

Träna upp dig

Börjar man förstå linjers värde i bildkompositionen så börjar man nästan automatiskt leta upp dessa. Dock innan man sätter in autopiloten så finns ett värde i att göra några övningar och få in en rutin.

Här är några förslag på bra övningar för att träna upp dina färdigheter med linjer:

1. Använd en väg, ta bilder i olika vinklar både det som går utmed vägen men även en bildvinkel som går in i bilden (chicago bilder).

2. Använd två person. Fota statiskt från sidan, den ena står och tittar ut från bild med ryggen vänd mot den andra, Den andra tittar på den första personens rygg. Det fina är att vi förädlar linjeeffekten genom två personer.

3. Använd ett snöre/rep, ta en blomma. Gör lite snirklar med repet och ha blomman i änden av repet. Fota från sidan för bra effekt.

4. Hur kan jag påverka linjeeffekten med färger?

Är det en tydlig linje som leder runt betraktaren i bilden så kan man alltid tona upp den lite. Prova t.ex att göra allt annat än linjen i svartvitt så förstår ni principen.

Vi tror träningen kommer ge dig stor nytta när du ska lära dig linker i bildkomposition. Det ger även dig ett av de bästa verktygen för att kunna effektivt styra betraktaren i bilden!

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
100%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response