Now Reading
Bröllopsfotograf vägen till bättre bröllopsfoton

Du som ny bröllopsfotograf har lite att lära… Det är två unika personligheter som skall reflekteras, och det gäller också bröllopsbilderna man tar av dem. Känns ingen press men här kommer en artikel som underlättar arbetet som bröllopsfotograf.

Sätt förväntningarna rätt som bröllopsfotograf

Diskutera igenom vad brudparet förväntar sig innan du som bröllopsfotograf tar bilderna. Om brudparet visar dig bilder inspirationsbilder som de exakt vill ha så säg att det är en bra grund. Varje bröllopsfotograf har sin egen personlighet, och det kommer till uttryck i hur man ser bilden. Inte nog med att det inte går att ta exakt likadana bilder som en annan fotograf ens av samma motiv, när man ska ta bilder av två andra människor i en helt annan situation krävs det mycket arbete för att bilderna skall bli exakt likadana. Var och en som kommer med den förhoppningen att få ”exakt” likadana bilder som inspirationsbilderna de visar brukar ofta bli besvikna. Antagligen så besvikna att du inte får betalt om du inte photoshoppar deras ansikten på deras favoritfoto 😉 Se till så brudparet får rätt förväntningar av vad de kan vänta sig av sina bröllopsfoton – inklusive hur de själva kommer att se ut. Överraskande många människor har en självbild som inte motsvarar det man ser genom kameraobjektivet.

Öva, öva, öva som bröllopsfotograf

Kan man öva på bröllopsfotografering? Ja, om man vill bli duktig. För mycket bildkompositionsteori är aldrig fel, men det är när man som bröllopsfotograf står där med kameran i handen som sanningens ögonblick infinner sig, och den enda verkligheten är den man ser i sökaren! Har man provat sig fram, tittat på det färdiga resultatet efteråt, och helt enkelt byggt upp sin erfarenhet blir bilderna mycket bättre. Med en digitalkamera kostar det heller ingenting att ta många övningsbilder. Naturligtvis kan man inte göra det och vänta sig att få betalt för det. Eftersom det handlar om att fånga ljuset och lära sig se och läsa bilden så skulle man kunna ta sina övningsbilder med ett par provdockor i stället för brudpar. Men det skulle göra situationen orealistisk. Använd några vänner eller bekanta, låt dem posera i kläder som är rätt i färgen, så att du får testa dig fram. Om de måste dra på sig frack och brudklänning varje gång du vill öva dig, så är det kanske de som vill ha betalt; så nöj dig med att ”bruden” har en ljus klänning, och ”brudgummen” mörk kostym. Det kan för övrigt också vara ett bra sätt att träna sig för brudklänningar i andra färger än vitt. Som ny bröllopsfotograf kommer man att bli förvånad hur mörk kyrkorna kan vara. Ta alltid med en blixt men var diskret! Hellre få bilder med blixt än att du blir ett störande moment i bröllopet.

Lär dig ta folk som bröllopsfotograf

Att lära sig brudparets är ett enkelt sätt att skapa förtroende mellan dig och dem. Och du kommer att behöva det, för du kommer att visa dem att posera på obekväma sätt utan att ha en aning om varför, när de är nervösa för sin bröllopsmiddag och släktingarna och allting annat. Den äldre generationens bröllopsfotografer var inte bara mästare på att fånga alla ljusets skiftningar, de var också mästare på att prata sig igenom en fotograferingssession. Lär dig småprata, och lär dig några fakta om brudparet och deras liv (kanske från dem själva, kanske från släkten) så du kan ta fram dem under konversationen och få dem att slappna av och se naturliga ut. Att stå uppsträckta framför strålkastare och fotoutrustning är svårt nog när man inte är nervös, och det är bara skådespelare som kan se naturliga ut i onaturliga situationer. Så engagera dem, småprata med dem, få dem att skratta. Om de skrattar tillsammans på sitt bröllopsfoto kommer det att vara något de gärna tar fram, och det är ju en del av glädjen med att vara bröllopsfotograf.

Lär dig av proffsen som ny bröllopsfotograf

Om du är nybörjare, se till att du får följa med ett proffs på bröllopsfotografering. Helst någon som är gammal i branschen. Det kan innebära att du tar jobb som assistent, eller så kan du göra det utan betalning, bara för att lära dig. Även om det är ovanligt i Sverige så uppskattar de flesta att få hjälp att bära utrustningen, när de väl förstått vad det handlar om.

Ifall du gör det, se till att dra så mycket nytta av tillfället som du någonsin kan. För anteckningar, och ta med dig en liten digitalkamera så du själv kan ta foton av bröllopsfotografen in action. Så många mästarfotografer av den gamla stammen finns det inte kvar i Sverige, och deras sätt att arbeta på var helt annorlunda mot dagens. Det lönar sig att dokumentera, för om man är van att arbeta med en kamera där varje bild kräver några timmar i ett mörkrum efteråt, då ser man till att den blir bra. Det är ett utmärkt sätt att lära sig komposition och ett av de få tillfällen som verkligen känsloladdade.
Fäst särskilt stor vikt vid hur en duktig bröllopsfotograf ställer in kameran. Du kanske är van vid att låta den använda automatinställningarna, men en del av den gamla generationens bröllopsfotografer var just att de kunde allt om de manuella inställningarna på kameran och vad det innebar för bilden.

Strukturera jobbet som bröllopsfotograf

Att prata igenom fotograferingen innan det är dags med brudparet är ett måste för en bröllopsfotograf, både för att förstå förväntningarna rätt och för att se till att något annat finns på plats: En lista med bilder brudparet vill se. Det kanske inte bara är den fina uppställningsbilden som är viktig, det kan mycket väl vara så att de vill ha en fin bild från ringväxlingen, eller från när de går in eller ut ur kyrkan. Gör en lista, och dokumentera noga vad du skall fokusera speciellt på. Se till att memorera den, så du kan bocka av allting (det blir väldigt klumpigt om du har en papperslista).
Att ha en sådan lista innan bröllopet gör det också möjligt för dig som fotograf att positionera dig rätt. Det blir svårt att ta en bra utgångsbild om du står kvar vid altaret 😉

Tänk på tekniken som bröllopsfotograf

Även om det är människorna som är huvudsaken är det viktigt att vara en tekniskt driven bröllopfsotograf när du tar bröllopsbilder. Om du vet exakt vilka bländare och slutare som ger vilket resultat i vilket ljus slipper du tänka efter och förlora tid. Försök fortbilda dig så inställningarna sitter i handlederna. Det skadar inte att tillbringa några dagar på museer heller, särskilt med impressionister. De var inspirerade av fotografiet men renodlade det så deras bilder skulle återspegla ljuset i ögonblicket. Och det är precis vad dagens fotografer vill fånga.

Som ny bröllopsfotograf är det alltid värt att investera i ett ljusstarkt objektiv och en kamera som kan hantera höga ISO-tal.

Följ reglerna, men bryt dem när det behövs

Gyllene Snittet, Tredjedelsregeln – det finns många regler för hur man komponerar bra bilder. De finns där för att bilder som tas enligt dem faktiskt blir bra. Det gäller speciellt arrangerade bilder. Om man ändå måste få folk att stå på vissa ställen i vissa positioner, kan man lika gärna se till att de positionerna passar in i kompositionen. Men som vi har sagt många andra gånger på den här sajten – det är tumregler, inte naturlagar. Hittar du ett fantastiskt ställe att fotografera på där brudparet kommer mitt i bilden – använd det.

Var fotograf först, och bröllopsfotograf sedan.

Nog för att det finns tillräckligt med jobb för dem som vill ha arbete som bröllopsfotograf, men först och främst handlar det ändå om att ta bra foton. Därför bör man arbeta på att bli en så bra fotograf som möjligt. Det handlar inte bara om att ta så mycket foton som möjligt, det handlar om att bli inspirerad också. Om man läser bröllopstidningar kommer man snart att se vad som är gångbart, och vad som är viktigare, vad som är populärt. Vill man som bröllopsfotograf ta betalt, måste man ge kunderna vad de vill ha; och ofta är det vad som är populärt. Komposition och ljussättningens popularitet växlar mellan åren. Det som var gångbart på 80-talet är inte gångbart idag.

Se till att ha reserver som bröllopsfotograf.

En fotograf vars kamera dör för att batteriet tar slut mitt under ett bröllop förtjänar inte att få betalt. Enkla saker som minneskort och batterier kan man bära med sig flera uppsättningar av utan att det får fickorna att bågna, och utan att det gör något nämnvärt hål i plånboken. Detsamma gäller inte kameror, men ett kamerahus är inte så dyrt att man inte har råd med två som professionell bröllopsfotograf.

Sånt som kan ersättas – man klarar sig ju taktiskt utan stativ i en knipa – behöver man inte två av, men allt som är svårt att avvara bör man ha med en extra. Det gäller allt från objektiv till fotolampor. Ett bra sätt att förbereda sig är att göra en checklista, gå igenom i huvudet var man skall fotografera vad, och tänka efter vilken utrustning som behövs.
Om man är tillräckligt gammaldags kan det också vara ide att ha en kamera för film och en för digitalt 😉 Ifall så att säga…

Lycka till!

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
33%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response