Now Reading
Husdjursfotografier- några knep på vägen

Har man husdjur vet man hur söta de kan vara, men det är svårt att göra dem rättvisa med ett foto.

Mycket beror också på vad man ska ha bilderna till. Vill man visa upp en bild på sin mörkbruna skimrande avelshingst för en tänkbar köpare, eller vill man visa kompisarna vilken söt kattunge man har där hemma?

Rätt ljus

Uppvisningsfotografier är på ett sätt lättare, men de kräver att djuret håller sig stilla, att särdragen syns, och pälsen är väl borstad. På en häst eller hund vill man kanske att musklerna ska synas, och då måste skuggorna falla rätt. Därför är det viktigt att djuret står så att ljuset kommer snett framifrån, så musklerna blir skuggade undertill, och ser mer vältränade ut.

Bakgrundens betydelse

Bakgrunden är också viktig när det gäller uppvisningsbilder. Det gäller att den inte stör bilden. En orolig bakgrund drar uppmärksamheten från djuret. Öppen mark eller himmel löser problemet, men en enfärgad vägg kan också fungera – om väggen har rätt färg och inte är för skrikig. Det som fungerar bäst är en färg som komplementerar djurets (googla på komplementfärger om du vill veta mer), men som inte ger så stark kontrast att den är distraherande. En svart häst mot en vit bakgrund gör det svårare att se skuggorna om man exponerar fel. Rött kanske är frestande, men det är inte en bra färg att fotografera djur mot. Grönt eller halmgult är bättre, en höstack eller liknande kan fungera bra som bakgrund för vissa typer av djur, medan en stor filt eller tygstycke kan passa små husdjur bättre.

Tänk på det här

När man vill ha bilder för att visa hur söta sällskapsdjur man har så krävs ett annat tänk. De har man inte för avel och vill oftast inte fotografera dem för att visa vilka extraordinära egenskaper de har. Man vill hellre att pälsens fluffighet och de söta ögonen skall synas. Extrema närbilder är ett enkelt sätt att porträttera sina husdjur som både framhäver deras egenskaper och visar hur gulliga de är. Ett marsvin, en liten hund, eller en kattunge kan man fotografera på samma sätt som ett litet barn; det gäller att fånga dem i flykten, när de är som gulligast och mest spontana.

Välj rätt objektiv

Ett snabbt objektiv (ljusstarkt) är nödvändigt om du inte använder blixt. En fördel med sällskapsdjur är att man kan gå nära inpå dem utan att de drar sig undan, eftersom de förväntar sig att de ska bli kelade med, eller få mat.

Detaljerna är viktiga i bilder av sällskapsdjur, liksom bakgrunden. Att få med en favoritsak som djuret har, särskilt om den leker med den, är ett bra sätt att ta gulliga bilder. Tänk bara på att särskilt hundar som tar saker i munnen, eller som ivrigt ser husse eller matte ta fram godisar, dreglar, vilket kan se lite oavslappnat ut på bild.

Det är svårt att hitta lugna bakgrunder i ett vanligt rum, och då är det bästa knepet att ta extrema närbilder. Går man nära inpå motivet försvinner bakgrunden.

Använda blixt?

Blixt är inte alltid lämpligt vid djurfotografering, eftersom det kan skrämma djuret. Har man möjlighet att förbereda, får man ställa upp fotolampor eller blixtar riktade mot ett vitt tak ,eller med stora softboxar på som ger ett mycket jämnt ljus. Annars kan det fungera att ta fram djuret till ett fönster.

När det gäller sällskapsdjur, är de som regel också keldjur. Att visa hur de blir kelade med är ett annat sätt att få bilderna bra, och ställer man upp motivet rätt får man både en djurbild och en barnbild på samma gång. bastian

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response