Now Reading
Ljusets egenskaper

Att bli medveten om ljuset, att bli ljuskänslig är mycket viktigt för att kunna göra stämningsfulla och spännande bilder.  Ljusets karaktär bestäms av hur hårda eller mjuka ljusstrålarna är. Ljuset kan vara direkt, indirekt eller diffuserat. Lär dig mer om ljusets egenskaper.

Direkt ljus, tex solljus ger ett hårt ljus med stora kontraster mellan ljust och mörkt och ger skarpa skuggor. Bra om man vill betona eller skapa kontraster, skuggspel, mönster, ytor eller strukturer och är användbart om man med fotot vill visa hårdhet, utsatthet, aggressivitet och dramatik.

Indirekt ljus reflekteras från ljuset i sin omgivning och är i de flesta fall är det ett mjukt ljus. Eftersom det indirekta ljuset reflekteras från sin omgivning kommer också ljuset att påverkas av den färg som reflektionsytan har.

Diffuserat ljus är ljus som silas eller filtreras. Det karakteriseras i soldis som kan ha relativt hög ljuskontrast, och vid molniga dagar som ger ett ljus med låg kontrast.

Både indirekt och diffuserande ljus kan ge fotot dov dramatik eller lågmäld stämning. De kan även förmedla sensualism eller lättsamhet.

Bilden påverkas inte bara av ljusets karaktär utan även av dess riktning. Vid indirekt och diffuserande ljus kan det vara svårt att se ljusets riktning om det är alltför mjukt och grått. Med hög kontrast är det alltid lättare att följa ljusets riktning. Ljuset kan komma framifrån, bakifrån, från sidan, uppifrån, nedifrån eller från olika håll. Ljusets karaktär och riktning ska alltid kopplas ihop i form. När båda de komponenterna samverkar bildas ett aktivt och närvarande ljus i bildkompositionen.

Det finns tre grundriktningar för ljus: medljus, motljus och sidoljus.

Med medljus menas att ljuset kommer bakifrån fotografen och riktas rakt mot motivet. Detta ljus framhäver inte former, eller ytor utan ger ett ganska platt ljus. Skuggor bildas bakom motivet. Fungerar bra om man vill ha lättsam- och enkelhet i bilden ex romantik.

Motljus bildas om ljuset kommer bakifrån motivet och skuggorna faller mot fotografen. Detta ljus ger ett djup och dramatik till bilden. För att motivet ska framstå som en siluett mäts exponeringsvärdena efter det infallande bakgrundsljuset och kompensera skuggsidans svagare ljusreflektion genom att bländare eller slutartid 1-3 steg beroende på motljusets styrka.

Motljusbilder har blivit populära då de avger en spännande kontrastverkan mellan skuggor och ljysbelysta ytor.

Sidoljus uppstår då ljuset belyser motivet från sidan. Passar utmärkt för porträttfoto. Ger uttryck för formers volymer och ytors strukturer. Sidoljus ger bilden ett starkt stämningsskapande ljus och har en förmåga att sätta temperament på bilduttrycket. Detta ljus kan förstärka intrycket av närvaro och känsla av intimitet. Ju mer mörker på skuggsidan desto större tyngd i bilden.Ganska ofta är ljuset en blandning av motljus, medljus och sidoljus dvsblandljus t ex när man använder blixt i det befintliga ljuset som vid porträttfoto när man använder ett huvudljus från sidan och ytterligare ett ljus från annat håll för att lätta upp på skuggsidor och bakgrund.

Släpljus är det ljuset som bryts horisontellt genom t.ex ett fönster en sen eftermiddag.
Man betraktar släpljus som oerhört stämningsfullt eftersom det är varmt, positivt och ger långa skuggor.

What's your reaction?
Älskar det
75%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
25%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response