Now Reading
Tips för höstfotografering

Nu är det tyvärr slut på sommaren och höstfärgerna börjar komma. Under en kort tid är den svenska naturen mer färgsprakande än övriga året.

Det gäller att utnyttja de korta dagarna, särskilt mornarna när det har kommit frost. Iskristaller på ett höstlöv, speciellt i släpljus kan ge otroligt vackra bilder.

Höstmotiven finns överallt

Höstmotiven finns överallt, inte bara ute i de stora skogarna. Besök närmaste park, där de små motiven med de spännande bakgrunderna blir fler än någonsin just när hösten börjar. Det finns så mycket motiv att det är svårt att välja, men bättre en bild för mycket än en för lite.

Här får du några höstfotograferingstips

1. Gå nära, men inte för nära. Om du inte vill fotografera insekten på lövet, utan lövet självt, gäller det att få med så mycket som möjligt av det.

2. Utnyttja solskenet. Solen framhäver färgerna och får allt att lysa. Särskilt efter regn blir färgerna extra mättade, men se upp för hårda skuggor.

3. Tänk på hur kameran fungerar. Ögat ser mycket fler färger och nyanser än kameran kan fånga. Det gäller särskilt där det finns djupa skuggor, men se även upp för att fräta ur de ljusaste tonerna i bilden, högdagrarna. Fotografera gärna med låg kontrast inställd, för att få med så många nyanser som möjligt

4. Använd motljus. När hösten kommer faller löven, men inte alla på en gång. Det blir plötsligt möjligt att få solen att skina genom löv som tidigare var skuggade av trädkronorna. Gå runt trädet några varv för att hitta den perfekta vinkeln där ljuset får bladens nerver att träda fram. Akta bara så du inte får solen direkt i objektivet – skugga det, och tänk på att du kan behöva överexponera lite för att inte bladet ska bli helt silhuettliknande.

5. Använd himlen som bakgrund. Inte för inte är den svenska flaggan blå med ett gult kors. Det är två färger som komplementerar varandra. Rött och blått är också färger som går bra tillsammans. Överhuvudtaget framhäver himlen enskilda motiv väldigt bra.

6. Komponera bilden. Tänk på gyllene snittet. De mest intressanta sakerna ska inte vara mitt i bilden, utan flytta runt kameran tills det känns bäst, då har du hittat rätt. Vi har alla en känsla för harmoni och det gyllene snittet inbyggt i våra hjärnor, bara vi tar det lugnt och tillåter oss bryta mot den första instinkten att bara ta bilden snabbt.

7. Akta dig för överbelastning av sinnena. Ju fler detaljer och småsaker du har med i bilden, desto svårare blir det för betraktaren att se vad som är viktigt. Enkla bilder är de bästa höstbilderna. Försök att ha ett motiv, istället för flera.

8. Använd oskärpa på bakgrunden. Himlen är alltid oändligt långt borta, men ett rött hängande höstlöv mot en bakgrund av gula är mer spännande om de gula höstlöven inte konkurrerar med det röda. Med ett teleobjektiv får man oskärpan gratis.

9. Leta oväntade detaljer. För att få just din bild att bli något extra, kanske du kan hitta ett äpple där maskarna ätit ut ett hjärta, eller något annat klurigt motiv.

Det mest fantastiska med årstiderna är att de kommer igen, år efter år. Får du inte den där fantastiska bilden nu, finns det alltid chans att ta den igen – nästa år.

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response