Now Reading
Landskapsfoto – Några bra fototips

Storslagna landskap, särskilt bergsvyer, är något som turister gärna knäpper bilder av från bussfönstren. Landskapsfoto är mycket svårare än att bara knäppa en bild av utsikten. Vi ger dig några riktigt fina tips hur du ska fotografera landskap.

Vanliga felet med landskapsfoto

Landskapsbilder blir gärna platta och ointressanta – det gäller att se helheten snarare än de enskilda detaljerna. Det handlar om att måla med ljus, men man får inte föra penseln själv – det gör naturen åt en, storslaget.

Vad gör ett bra landskapsfoto

Detaljerna är det som gör bilden. De gör det lättare för ögat att se djupet i bilden. 3D-fotografier behöver inga ledtrådar, men på långt håll förlorar ögonen möjligheten att bedöma djupeffekter, och då går hjärnan på ledtrådar istället. Referensobjekt gör bilden lättare att begripa, och kan också göra den mer spännande. Står det två människor på diagonallinjen genom ett fjällmotiv, så kan man förstå hur långt det är om den ena är stor som en tändsticksask och den andra liten som ett knappnålshuvud. Genast lägger hjärnan in djup i bilden och det majestätiska fjället känns så mycket större.
Hus i en landskapsbild lägger till en färgklick. Det är det som får ögat att upptäcka dem. Men för att inte dominera bilden måste de vara små, och helheten väl avvägd. För mycket färg och främmande saker stör den upplevelsen.

 

Landskapfoto kräver inga speciella objektiv, det räcker med de normala. Vad det kräver är känsla för bildens ljusspel. En skogsutsikt blir helt annorlunda om man får molnskuggor på platser där det är kontraster i vegetationen.  Se till så du har tid att vänta på att naturen lägger sig rätt – och var snabb när den gör det. Under tiden, rama in bilden. Det är bara när man står på en fjälltopp som man kan se 360 graders utsikt i den obebyggda naturen. Överallt annars finns det alltid någonting i vägen.

Bildkomposition för landskapsfoto

Tänk på att komponera bilden. Tredjedelsregeln fungerar för förgrund, mellangrund, bakgrund. Man kan dela upp tredjedelarna i tredjedelar också. Pröva olika sätt att skifta perspektiv. Eftersom inte landskapet rör på sig, får du göra det: Gå ner på knä, på huk, kliv upp på någonting. Bilden kommer att bli dramatiskt olika om du ändrar vinkel på kameran, och förutom fantastiska bilder får du ofta frisk luft och motion på köpet.

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response