Now Reading
Vinterfotografering en rolig hobby när snön faller

När det är vinter och kyla så gäller det att passa på och vara ute med kameran. Här kommer några fina tips på vinterfotografering och hur roligt det kan vara att gå ut och vara kreativ.

 

Vintern kan vara en utmanande tid för att ta bilder, dagarna är korta och vädret dåligt. Men här kommer några fina tips på vägen som slipper förstöra motivation till bra bilder.

Finns inget dåligt väder…bara dåliga…

Det är kallt på vintern, vem visste inte det? Handskarna är viktiga att de är av rätt karaktär och i den nationella handskfabriken så tillverkas bara dessa där man kan ta av toppen.
Finns i olika butiker b.la i den här Jakto.

Andra sköna saker som man kanske vill ha är en skönt underställ så slipper man ha på sig för stora jackor av typen Helly Hansen eller Canada Goose utan en lite smidigare.

Mössan är viktig, gärna en retroluva från 70-talet.

Förvara kameran i en plastpåse

Så du har varit ute och tagit riktigt sjussta bilder på vinterparkbänken, du går hem och in genom dörren. Har du inte stoppat ner kameran i en plastpåse för långsam uppvärmning så kommer kondensen värre än knoten på sommaren.
Ha för vana att alltid stoppa ner kameran i en plastpåse som kan slutas tät annars kan saker gå sönder pga av kondensen=fukt.

Håll batterierna varma

Inga konstigheter, batterier får sämre battertid i kalla förhållanden så håll reservbatteriet som du tar med dig nära inpå kroppen tills det är dags att byta för att få bästa effekt.

Kompensera din exponering

När du fotograferar i ljusa förhållanden såsom ljus vit snö eller is så kommer kamerans inbyggda ljusmätare att luras av extra ljus som reflekteras från snö och is. En bra tumregel är att kompensera det med 1-2 steg annars är risken stor för underexponerade bilder. Bra att alltid förhandsgranska bilden och ta en extra titt på histogrammet för att se hur mycket man behöver kompensera.

Kreativt vinterväder

Vintern är inte bara lugn och vacker utan med mycket elaka väderförhållanden. Passa på att skapa unika och dramatiska stämningsbilder när du har chansen att bege dig ut i t.ex en snöstorm eller någon mystisk vinterdimma.

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response