Now Reading
Fotohistoria på ett snabbt sätt

Fotohistoria är spännande att läsa och ibland känns det som en fransk dokusåpa fylld med intriger.  Fotohistoria lär oss även att förstå riktig bildkomposition eftersom det var först konstnärer som började med fotografering. Följ med på en snabb artikel med ganska roliga inslag av t.ex hur 3D uppfanns.

Fotohistoria föds på ett märkligt material

Innan man kunde fixera en bild kemiskt, så gjorde man det för hand. Kamerans ursprung är ”camera obscura”, som betyder ”mörkt rum” på italienska; genom att i ett mörkt rum öppna ett litet hål i väggen kan man projicera en bild från världen utanför – och rita av den på väggen mittemot.

Under 1700-talet satte man in en slipad glaslins i det lilla hålet, och kunde på det viset skapa vidvinkelbilder och bilder med bättre ljusstyrka och skärpa. Särskilda vagnar och bärstolar användes av målare för att dokumentera arkitektur och viktiga händelser, och camera obscura var också en populär underhållningsform ända fram till mitten på 1800-talet.

 

De första fotografierna kom inte till förrän i början av 1800-talet. Att göra ljuskänsliga ämnen hade varit känt sedan några år, men inte hur man skulle få dem att skapa en bestående bild. Det var Thomas Wedgewood, som också uppfann Wedgewood-porslinet, som lyckates skapa den första bilden. Filmen var gjord av läder och bilderna blektes bort om de utsattes för något starkare än stearinljus.
En av världens första fotografier ”View from the Window at Le Gras” tog 8 timmar att exponera.
Det var i Frankrike som de första riktiga fotografierna togs och det är här den egentliga fotohistorian börjar. Nicéphore Niépce satte ett ljuskänsligt papper bakom linsen på en camera obscura, och lyckades 1822 ta det första fotot av en människa, påven Pius VII. Han tog också den första landskapsbilden – med åtta timmars exponeringstid. Sedan gick den tekniska utvecklingen snabbt. Daguerre utvecklade de första fotografiska plåtarna, men hans process använde kvicksilver för att fixera bilden, och det gjorde den hälsofarlig. Talbot utvecklade i stort sett samtidigt en process med silverklorid, som gav negativ, och det var den som kom att ta över.
Första fotografiet av Daguerreotypen

Fotohistoria tar oss till visitkort och 3D bilder

Det var i Paris som fotohistorian tog fart, porträttfotograferingen blev en industri, och ledde till en världsomspännande fotograferingsboom. Så populärt blev det att bli fotograferad att porträttmålarna skrev brev till riksdagen och klagade över konkurrensen. Särskilt populärt var det att lämna ett fotografi som visitkort. Seden att lämna ett kort med sitt namn när man kom på besök och värden inte var hemma fanns redan innan (det gick inte att ringa och boka tid, telefonen var inte uppfunnen). Men nu kunde man lämna ett fotografi. André-Adolphe-Eugène Disdéri använde en kamera som exponerade åtta bilder samtidigt på ett negativ för att ta visitkortsfotografier.

Den kom också till användning inom ett annat område: Eftersom den vänstra och högra bilden låg på ungefär samma avstånd som de mänskliga ögonen ligger från varandra, blev bilden tredimensionell om man tittade på båda bilderna samtidigt. Fotohistoria när den är som bäst.

Inte mer än tio år efter det kom de första färgbilderna, med en metod utvecklad av den brittiske fysikern Robert Maxwell. Han kom på att man kunde filtrera bort allt ljus utom en viss färg, ta en svartvit bild, och genom att lägga ihop rätt bilder och projicera dem med samma färg skapa en färgbild.

Fotografering uppfinner filmen

Fotohistoria och året är 1877 då visade Eadweard T. Muybridge att man kunde fotografera en rörelse; genom att sätta upp en serie kameror som utlöstes med snören när en häst passerade kunde han fotografera dess  hovar, och visa att den faktiskt lämnade marken när den travade. Detta användes för att projicera bilder på insidan av en papperscylinder – en annan välkänd leksak – och det i sin tur kom att leda till de första filmkamerorna. Edison introducerade den första användbara filmkameran 1891. Problemet var att man fram till dess använde antingen glasplåtar eller papper som bärare för det ljuskänsliga ämnet, och det går inte att ta flera glasplåtar i sekunden.

Det var papper som var negativmaterialet i den första Kodakkameran, som kom 1888. Den första kameran med film kom 1889. Materialet var cellulosanitrit, som är mycket brännbart. Det skulle dröja till 1909 innan ett annat material, acetat, kom som filmbas. Då hade redan färgfilm varit verklighet ett par år. Bröderna Lumière i Frankrike, som också var upphovsmän till de första biograferna, började sälja färgfilm 1907 (enligt samma metod som Maxwell). Men det skulle dröja sju år till, tills 1914, till den första biograffilmen i färg var färdig.

Fotohistoria i elektronisk form

Då hade bilder redan kunnat överföras elektroniskt någon tid. 1902 uppfann Arthur Korn fototelegrafen, och den första interkontinentala överföringen gjordes 1922. Ungefär samtidigt uppfannn Yasujiro Niwa i Japan en apparat för fotoelektrisk överföring via radio. Fothistoria går nu in på det elektroniska men inte digitala.

När film-fotografering blev verklighet, satte sig filmformaten snabbt. Innan 1914 fanns det en uppsjö av olika filmformat. Men innan biograffilmen blivit en stabil marknad, satte sig 35 mm som format. Sedan gick utvecklingen snabbt mot de kameror vi känner igen – i alla fall de som använder film. 1914 började Oscar Barnack utveckla en kamera åt sin arbetsgivare, tyska Leitz. Nikon grundades 1917, och Harold Edgerton uppfann blixtlampan år 1923. Blixtar hade funnits långt tidigare, men de använde ett brännbart pulver och kunde vara ganska farliga. Leitz börjar sälja Leica-kameran 1925.

Kodak hade gjort pankromatisk fim tillgänglig för filmfotografer redan 1922, men 1932 kom en ny process för färgfilm: Technicolor, som lade ihop tre svartvita negativ fotograferade genom olika filter i samma kamera. Disney gjorde den första filmen i technicolor samma år.

Fotohistoria är nu en digital revolution

Den första spegelreflexkameran kom 1936. Samma år lanserades Kodachrome, den första praktiskt användbara färgfilmen; året efter lanserade Agfa sin Agfacolor-film. 1939 introducerades Viewmaster, som gjorde 3D-bilder allmänt tillgängliga. Den första filmen i 3D kom 1952.

Victor Hasselblad introducerade sin första kamera 1948, samma år som Polaroid började sälja kameror med film som inte krävde framkallning. Året efter kom Contax S från Zeiss, den första spegelreflexkamera som använde ett pentagrammatiskt prisma i sökaren. För första gången kunde fotografen se motivet rättvänt genom objektivet, och förstå hur det skulle se ut. Innan dess hade alla kameror separat sökarfönster, så man kunde inte se bilden genom objektivet innan den togs.  Det här var ett av de stora stegen i fotohistoria.

1959 kom den första automatiska kameran från Agfa, och 1963 kom Kodaks Instamatic som inte krävde några inställningar alls. Samma år presenterade Nikon den första undervattenskameran.
Den första digitala bildöverföringen gjordes av Russel Kirsch 1957, men det dröjde till 1973 innan Fairchild Semiconductor lanserade ett CCD-chip, med 100 x100 punkter. Den första digitalkamerna med en CCD-sensor kom 1975. Den första megapixel-sensorn kom 1986, utvecklat av Kodak. Men den första kommersiella digitalkameran kom inte förrän 1991, då Kodak presenterade en modifierad Nikonkamera med elektronik istället för film.

De första autofokuskamerorna kom från Minolta år 1985. Canon EOS, den första spegelreflexkameran med elektronik i objektivet, kom 1987.
Adobe Photoshop lanserades 1990, och de första websajterna med fotografi som tema började komma 1993 (world wide web kom 1991). Den första mobiltelefonen med inbyggd kamera lanserades år 2000 av J-Phone i Japan.

1999 släppte Nikon den första digitala systemkameran som var utvecklad för digital fotografering från början. Olympus och Canon presenterade de första digitala kompaktkamerorna år 2003.
Polaroid gick i konkurs år 2001, och Agfa år 2005, utkonkurrerade av de digitala kamerorna. Kodak slutade göra kameror med film år 2004, och slutade tillverka film år 2009.

Det här är en väldigt snabb sammanfattning på en omfattande fotohistoria och de bästa källorna för att hitta mer information om fotohistoria är att gå till biblioteket för att låna lite äldre böcker. Fotohistoria är väldokumenterad även om den är ung.

What's your reaction?
Älskar det
67%
Gillar det
17%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
17%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response