Now Reading
Matfotografering de bästa tipsen

Matofotografering är spännande och sätter kreativitetet och kunskap på stora prov.  För att lyckas med matfotografering så har vi här lite fototips som gör att ni kommer att lyckas få vilken trist tacobuffé på Viking Line att verka vara spännande nog att äta.

Du kanske har hört att det finns flerstjärniga restauranger som förbjudit gästerna att ha med sig kameror. Inte av omsorg om de andra gästerna, utan om maten – den blir kall medan gästerna fotograferar den,och det faller inte krögarna på läppen….men nu är vi inte på en restaurang utan här ska det bli matfotografering!

Ljuset vid matfotografering

Ljuset är A och O vid matfotografering. Naturligt motljus gör att glansdagrarna framträder och skuggorna faller mot kameran, vilket framhäver ytorna på maten. Solen genom ett fönster är den bästa ljuskällan, gärna med någon form av vit semi transparant ytan som en tyllgardin, eller ett reflekterande material.

Direkt solljus blir gärna för starkt. Om du måste använda blixt, försök med indirekt belysning och att ställa ner styrkan på blixten. Gå inte för nära, imma på linsen är inget bra filter men det gamla tricket med vaselin på ett UV-filter kan få många maträtter att se mer spännande ut.

Skärpedjupet vid matfotografering

Kort skärpedjup gör att maten framträder bättre, men fotografera inte maten direkt uppifrån. När man ser maten på bordet ser man den snett uppifrån, så det är ur den vinkeln som det är mest naturligt att fotografera mat. Eller litet flackare vinkel ändå. En paj ser mer spännade ut om både ovansidan och insidan syns på bilden; mycket beror på vilken sorts mat du fotograferar. Ta god och hitta vinkeln för att sedan använda ett stativ när ni fotograferar maten. Matfotografering är tidskrävande så stressa inte. En bild ska säga mer än bibeln!

Matfotografering med kreativ bildkomposition

Olika sorters mat kräver olika sorters uppställning, lika väl som uppläggning. En risotto och en lasagne är olika och ska inte fotograferas på samma sätt. Kockens och fotografens fantasi spelar stor roll – det hjälper naturligtvis om de är samma person eller om de har pratat ihop sig innan de fotograferar maten för bästa resultat. Att vara kreativ vid matfotografering är A-O.

Förberedelser vid matfotografering

Genom att förbereda allt för uppläggningen, att ha faten varma och en skål med örtkvistar i vatten vid sidan, att ta av när man lägger upp så kommer man uppnål bra resultat. Var snabb med matfotograferingen när det väl ska fotas, men ha inte bråttom med planeringen. Maten har inga andra möten den dagen…

Ser maten spännande ut, blir bilden också mer spännande. Några droppar av sås istället för en såsspegel över hela tallriken gör bilden mer intressant. Att använda några droppar balsamvinäger fungerar också – det gör som regel de flesta maträtter mer intressanta. För efterätter är chokladsås eller chokladspån en bra spänningssättare. Vit choklad på vitt porslin fungerar dock mindre bra. Tänk igenom uppläggningen innan du tar fram maten – det gör det lättare att få allting rätt.

Att få maten att se vacker ut är lättare om det görs rätt från början. Tråkig mat kan alltid piffas upp lite med sallad och andra fint färgade grönsaker. Kockens kreativitet spelar stor roll för att få maten att se läcker ut. Men fotografera så fort maten är färdig. Skinn på såsen kommer fortare än man tror, och om salladsbladen börjar se vissna ut kommer uppläggningen att vara tråkig därefter. Matfotografering är att planera och ligga tre steg före.

Fusk vid matfotografering?

Det finns många metoder vid matfotografering som gör att maten ser mer aptitlig ut. Är det att fuska?

Att använda en blåslampa för att få litet extra stekyta, smörjolja eller sirap istället för sås, glycerin som penslas på försiktigt för att ge rätt dagrar, hårsprej som får torra kakor att se färska ut, skokräm som ger köttet grillränder, och torr-is som får kall mat att ånga är tricks som professionella matfotografer ägnar sig åt, om deras jobb är att hjälpa till att sälja istället för att visa kunderna vad de får.

En spännande bild gör att maten ser mer spännande ut. Diagonaler är mer spännande än paralleller – ett grillspett med köfte och ajvar på tvären över tallriken är mer intressant än en rät rad med köttbullar och ketchup. Eftersom man varken kan smaka eller lukta foton så måste uppläggningen fånga smakerna genom olika former. Var inte rädd för att skära upp till exempel rotfrukter i intressanta former (det går att göra melonkulor av kålrot, om man förväller den först). Kuber och pyramider är inga naturliga former och fångar också uppmärksamheten.

Intressant fakta är att man gjorde en undersökning av matfotografering där 58% av människorna faktiskt kunde känna dofter när de såg ett foto.

Anpassa matkompositionen

Lagar man utländska rätter blir bilderna mer intressanta om man kan fånga det.  Thailändsk mat ser mer genuin ut om man lägger upp några chilifrukter och en kvist koriander i bakgrunden. Sushi skall givetvis ätas med pinnar – så då lägger man ett par pinnar på ett vackert ställ i förgrunden. Lägg skärpan på maten men låt förgrunden synas, det gör bilden mer spännande. Ibland så bryter man alla regler vid matfotografering och kör freestyle. Kommer ni ihåg att man inte ska fota direkt ovanifrån vid matfotografering? Bilden nedan bryter många regler…

Val av rekvesita

Vitt porslin får maten att framträda bättre, men vackert porslin får maten att se godare ut. Duk och servetter gör också uppläggningen mer intressant, liksom vackra glas och bestick. Men se upp så de inte drar uppmärksamheten från maten – det är lätt hänt. Att fånga en dekorativ detalj i porslinet, eller ett slipat glas bakom maträtten förhöjer bilden – men på ett dukat bord försvinner maten. Det är därför det är bättre att ta närbilder, då finns det mindre distraktioner. Förutom att maten ser så god ut att man vill äta upp den, förstås.

Vi sammanfattar matfotografering

Matfotografering är inte speciellt svårt bara man har koll på:

Ljuset
Syftet med bilden och målgruppen (McDonaldsbilder ska inte vara för lyxiga..)
Upplägget
Planeringen
Kommunikation med kocken
Bildkompositionen

Lycka till med er matfotografering!

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
100%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response