Now Reading
Rockfoto-fotografering på konsert

Adrenalinet flödar hos både rockbandet, publiken och den hängivne konsertfotografen.  Hur fotograferar man de bästa konsertbilderna som rockfotograf? Vi ger dig fina tips på vägen att bli årets rockfotograf!
En sak som de flesta professionella konsertfotografer inte tänker på är publiken. Dels på att det ger en enorm känsla med bilder på en artist som samspelar med sina fans, eller närbilder på glada personer i folkhavet – men dels också på att göra sitt jobb så att publiken inte störs av fotoblixtar eller stora skymmande kameraobjektiv. Därför har de flesta artister och arrangörer som krav att man bara får fotografera under de tre första låtarna, och en del artister tillåter endast fotografering utan blixt och bara under den första låten. Är man förberedd och artisten ger sitt bästa är det inga problem att få många bra bilder under en låt, för att sedan bege sig ut i publiken för att ta lite fler översiktsbilder på scenen, publiken och fler bilder framifrån på artisten.

Många amatörfotografer längtar och drömmer om att få ett fotopass, kanske för att man tror att alla artister hänger backstage, eller för att få en plats i det trånga fotodiket precis framför scenen. Oftast finns det ett back-backstage där de mest kända artisterna gömmer sig, och visst kan man få bra bilder framför scenen, men det går att få otroligt bra bilder från publikplats också, bara man tränger sig fram lite, eller står på sidan, där det oftast är lite lugnare.

Kamerautrustning för konsertfotografering

En riktig systemkamera som du kan byta objektiv på ger absolut bäst bilder, och är ett måste om det inte är sommar och jämn och stark belysning på artisten/bandet, eller om du vill kunna göra stora förstoringar av dina bilder. Ett teleobjektiv på minst 300mm är bra att ha (vi kan tipsa om Tamron 200-500mm som är riktigt skarpt, eller ett 55-250mm av originalmärke till din kamera om du har en lägre budget), men även en vidvinkelzoom (t.ex. ett original 24-70mm 2,8 eller Tamron 28-75mm 2,8 om du har kamera med fullformatssensor, eller Sigma 18-50 2,8 om du har APS-C-sensor) kan fungera om du lyckas stå nära. Ta helst med båda två om tillfället för en ny bra fotoplats plötsligt dyker upp. Investera gärna i ett kamerahus som klarar 12800 ISO eller mer, eftersom de ger riktigt lågt brus ända upp till 3200 ISO. Dessa kameror går idag att få för rimliga pengar, ungefär 6000kr för en Canon 500D t.ex. Vet du om att det kommer vara mörkt så är ett fast 50mm 1,8 eller 85mm 1,8 en bra lösning.

Ska du bara publicera bilderna på en hemsida så kan du oftast klara dig med mindre zoom, eftersom de flesta moderna digitalkamerorna tillåter ganska stor beskärning/delförstoring i efterhand.

För att frysa rörelser på en pigg artist, och för att få munnen skarp medan han/hon sjunger, är det viktigt att fotografera med minst 1/125 sekund. Oftast räcker inte detta, utan man får gå upp till 1/250 sekund eller 1/500 sekund om artisten är väldigt rörlig på scen. Att ISO då måste höjas till kanske 800, eller till och med 3200 gör inget. Vi är vana att se brus i konsertbilder, så det passar in bra. Tänk också på att bildstabilisering inte hjälper till så mycket om artisten hoppar och dansar, utan då gäller bara en snabb slutartid för att få skarpa bilder.

Förberedd dig som rockfotograf

God sömn och mat dagarna före är riktigt bra för att undvika utmattning eller en plötslig förkylning, speciellt om vädret blir dåligt och du ska fotografera flera konserter under en festival. Glöm inte paraply och regnkläder, ifall oturen skulle vara framme. Choklad, matsäck och vätska är också bra att ha om det blir varmt och väntan blir lång. Regnskydd för kamera och objektiv är också bra om du inte har en vattentålig utrustning. Många batterier och minneskort är också ett måste.

En bra plats för konsertfotografering

Om du jobbar för en tidning eller har presslegg så kan du oftast ganska lätt på presskreditering, det vill säga att du får tillstånd att fotografera inne på området, och kanske till och med i fotodiket precis framför scenen. Oftast tillåts som sagt fotografering under den första eller de första 3 låtarna på varje konsert. Ibland begränsas antalet fotografer på vissa konserter, och även hur man får använda bilderna efteråt, så se till att vara påläst om reglerna och köa i tid.

Sist men inte minst, glöm inte att njuta av musiken och den intensiva upplevelsen, och var alltid på alerten. Rätt som det är hoppar artisten ut i publiken, slänger ut en ballong eller gör en kullerbytta på scen.

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response