Now Reading
Tjäna pengar som fotograf

Att arbeta heltid med att vara fotograf är inte helt lätt, men det finns en sån rad olika möjligheter och pengar finns i branchen. Vi ger dig några ideér som kanske kan få snurr på din ekonomi som fotograf.

Vaddå slitjobb

Man hör så många stories om hur tufft livet är som fotograf….det är inte tuffare än någon annan entreprenörsbranch. Det gäller att vara smart, förstå sin styrkor, använda dessa och vara duktig med att hantera kunder.

Regionen har betydelse för fotojobben

Yes så är det…vi ser högre snittpriser i Stockholm, Malmö och Göteborg än gentemot resten av Sverige. Men det är inte bara snittpriser utan även hur många verksamma fotografer som har en ok lön att leva av per månad som vi tittar på och där ligger storstäderna i topp. En av de intressantaste regionerna för fotografer är Malmö pga av lätttillgängligheten mot Köpenhamn.

Vad erbjuder du?

Vi har sett det, och det ofta. Kaxighet av att vara fotograf då minsann ska man kunna få kunderna att betala rågat. Sedan öppnas dörren till verligheten och många inser att det är ganska få som vill betala bra för ett medium som är mer viktigt än någonsin.

Så vi backar bandet lite…l

Ok du erbjuder fotografering men sorry det säger ingenting. Vad är du specifikt duktig på, kanske där du ska börja. En duktig bröllopsfotograf brukar vara väldigt långt ifrån en modefotograf helt enkelt för att olika typer av fotografering ställer olika krav för att göra kunderna nöjda och du som fotograf levererar hög kvalité.

Ett tips som vi brukar ge är att förstå ödmjukt vilken/vilka svagheter som man behöver bli bättre på. En kan vara att ta betalt! En annan kan vara att kunna kommunicera med kunderna på rätt sätt så de verligen klart och tydligt förstår vad de kan förvänta sig av just dig.

Tyvärr finns inga genvägar utan ta dig tid och reflektera eller ta hjälp av närstående, kunder för att förstå vad du är bra på och vilka svagheter som du behöver förbättra.

Vem är du som fotograf

Så även om man tränar på sina svagheter som fotograf så kanske man inte själv tycker en viss typ av fotografering är stimulerande. En del människor kan träna sig till över tid att gilla det tråkiga för att de ser mplet och resultatet på längre sikt. Fotografera porträtt på kommunalförmäktiganden säga 70 st porträtt med allt kringliggande arbete är för många trist rakt igenom. I ett sådant fotojobb så är det verkligen av du gör det till, att bara få prata med människor framför kameran kan vara djupt stimulerande för många fotografer. Andra avskyr det rakt igenom men älskar att vara ute i naturen eller fotografera interiörer.

Vad är du naturligt duktig på? Använd det som en stor fördel när du gör olika fotojobb. Har du supertalang inom något så vad du än gör släng inte bort den för att du fick motgångar. Använd motgångarna som fördelar och ge aldrig upp.

RockEmma älskar rockmusik och festivaler och foto….två flugor i en smäll som hon ville utveckla sig på, vilket hon har gjort framgångsrikt.

Nästan hur man vrider och vänder på det så är man nästan alltid kontakt med människor. Det kan vara de som beställer ett naturfotojobb eller modellen som beställde porträttfoto av dig. Med serviceyrken så måste du vara duktig på att kommunicera. Det är inte de som är bäst på att framställa bilder som tar hem de flesta jobben utan de som är duktig på kommunicera med människor, förstå de, leverera på eller t.o.m över förväntningar. Att förstå kunds förväntningar är A och O annars kommer hela fotoprojektet fallera. Ta dig extra gott om tid och prata ihop dig med kunderna, stressa inte på den här biten! Fota porträtt kan innebära 100 olika saker och det är bättre att fråga mer än för lite. Det sista man vill som fotograf är att kunden inte kände sig nöjd.

Var inte blyg med prissättningen, hitta andra värden som bekräftar ett högre pris

Det är många som tror att man måste lägga sig lägre i pris, det ska finnas prutförmåner, kompisar ska betala mindre än vanliga kunder etc Sverige är ett land där vi inte lär oss förhandla i skolan. Vi förhandlar inte på ICA, för att få har tränat sig på det och vet att priset inte är det som avgör ifall kunden kommer köpa eller inte. Du offerar ett pris, kunden kommer tillbaka och du känner ”shit” jag måste få in dealen så jag sänker priset. Tänk på konsekvenserna…du sätter dig i en sits där kunde över tid förväntar sig en låg prisnivå eftersom du första gången sänkte priset direkt till en viss nivå.

Tala om fördelarna, hur du gör, varför du alltid levererar toppresultat. Ha alltid något extra till projektet som gör att dina kunder kommer säga wow det var inte bara fotografering med toppresultat. Ett exempel är en fotograf i fotografgruppen som alltid inför ett bröllopsjobb köper med sig vatten eller gör hemmagjort jordgubbslemonad till brudparet. Varför? För att under en bröllopsdag så tappar brudparet helt förankring om mat och dryck…att dricka vatten eller något annat uppfriskande är en av de viktaste sakerna du kan göra under din bröllopsdag för att orka med. Tänk dig att fotografen har tänkt på det…damn vilket hjälte hen är! Det visar på erfarenhet och att man bryr sig om sina kunders bästa.

Ett annat exempel är tiden för att kunna leverera bilderna, samma fotograf som fotar många bröllop brukar kunna leverera ett gäng bilder under bröllopsfesten som man kan få upp via en projektor. Snacka om en populär grej och det visar spot on att man vågar göra det för att man är så säker på sin leveranskvalité. Också ett uberfint marknadsföringsknep eftersom det rör sig ca 100-150 personer på bröllop, hur många skulle inte anlita fotografen som precis visade extremt fina bilder av den stora dagen…

Vilka saker inom fotografering kan man tjäna pengar på?

Ok här ger vi er många fina insikter som vi har samlat på oss under många år.

1. Vanliga fotojobb, du blir betald för att ta bilder på t.ex en person. En av de vanligaste formerna att tjäna pengar.

2. Sälja bilder på nätet via stockphoto siter. Är du duktig på att ta bilder som folk är beredda att köpa så är det här något som man kan tjäna sig en hacka på. Det är ganska tidskrävande i början innan man förstår hur man ska tagga upp bilder med nyckelord som folk söker på.

3. Fotoutbildningar är stimulerande och en chans att ge merförsäljning. En perfekt att kunna inspirera och inspirerande människor har högt förtroende för dig som fotograf. Högt förtroende ger ofast fler affärer i olika former.

4. Fotoinredning
Yes en av trenderna som vi har märkt är hur butiker och restauranger tar in fler och fler unika bilder=fotojobb för att pryda sina lokaler med. En annan är t.ex Photowall som börjar med ett helt fotosortiment.

5. Ehandel

Yes vilka behöver bilder i stora bulkar? Ehandlare, vi har jobbat med en hel del stora och det är frekventa jobb! Dock är det lite lägre snittpriser men är man smart att optimera arbetsflödet så är det inga problem 😉

6. Försäkringsbolagsfoto varför inte erbjuda att man kommer hem och fotar av alla värdersaker hos folk. Det är någonting som ingen vi känner till gör! Det här slarvas det med oerhört i hushållen men är viktigt när olyckan eller inbrottet är framme.

7. Skadefotografering är även det här något som få gör idag. Om en person har blivit skadad på ett eller annat sätt så vill försäkringsbolagen att man fotar det, det finns en hel del krav hur bilderna ska tas men kolla med försäkringsbolagen om möjligheterna för jobb!

Hoppas det ger er mer inspiration på vägen och har ni frågor eller funderingar så kan ni alltid ställa det i vårt forum, först måste ni bli medlem 😉

What's your reaction?
Älskar det
100%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response