Now Reading
Babyfotografering – de bästa tipsen

Att fotografera småbarn kan vara extra knepigt. En bebis har sin egen vilja och kan ibland vägra le, eller till och med gråta konstant hela tiden, eller somna plötsligt.
Sovande barn kan såklart vara vackra, men oftast är det bilder med lite mer liv i som föräldrarna är ute efter.  Babyfoto är fantastiskt och ett riktigt häftigt minne för livet så passa på att lära er några fina tips!

Babyfoto är fantastiskt

Att fotografera ett barn på ett år, som just är på väg att börja gå, är en helt annan sak än att fotografera någon som är nyfödd. En ettåring kan redan ha börjat prata, men det är väldigt sällsynt bland nyfödda barn, även om enstaka fall har rapporterats i Hollywoods filmvärld…

Föräldrar på bilden

Den första frågan är om föräldrarna också vill vara med på bild. För mycket små barn blir familjebilden oftast den bästa bilden. Bra att tänka på är att de flesta inte helt lätt visar närhet och ömhet framför en okänd fotograf, så man får ofta uppmana familjen att stå eller sitta tätare tillsammans för att bilderna ska utstråla kärlek och värme. För lite större barn, som kan sitta själva, är ensambilder på barnet roligast. Låt föräldrarna vara med i själva studion när bilden ska  tas, eftersom de kan få barnet att skratta och känna sig tryggt framför kameran. Försök få föräldrarna att stå eller sitta på en plats så att barnet tittar åt det håll du vill, för att bilden ska bli som allra bäst. Ta många varianter så att föräldrarna säkert får med sig bilder de är nöjda med.

Babyfoto handlar om bra ljussättning

En bebis-hud är ofta något glansigare än hos vuxna människor, särskilt medan de ammar. En snabb puderborstning kan göra mycket, men det kan också få barnet att börja gråta om man inte är försiktig. Låt gärna en förälder fixa detta om det är ok med dem.

Välj rätt kläder för studiofoto

Det är inte säkert att man måste fotografera ett barn i studio. Utomhus på en blomsteräng, eller i hemmamiljö, kan också bli kanonbra bilder. Tar man ändå bilderna i en studio, vill man förstås försöka klä upp barnet litet. Tänk då på färgskalan, så att barnets kläder passar bra mot den/de bakgrundsfärger du tänkt använda vid fotograferingen, och fundera på om barnet har någon favoritleksak som kan vara rolig att ha med på bild. Maskeradkostym, gungande häst, leksaksdockor, kritor – endast fantasin sätter gränsen.

När barnet väl sitter eller står där framför kameran gäller det att få liv i bilden, och göra den så intressant att även den som inte är förälder tycker om bilden. Här hjälper traditionell komposition till att skapa bilder som alla är nöjda med. Man kan testa att få barnet att hoppa, springa, luta sig åt olika håll, eller sträcka sig in i bilden, till exempel efter en leksak. Fler variationer är att låta barnet titta upp, ut ur bilden åt vänster – till exempel efter mamma eller pappa. Fokusera på ögonen och ansiktet, det är de som är mest levande i barnets ansikte. Ta bilderna i barnets ögonhöjd.

Babyfoto handlar om kreativitet

En bebis som kommer krypande in i bilden, tagen med makroobjektiv så att ansiktet dominerar, blir intressantare än en stel uppställningsbild. Kan de leka litet och röra sig blir det gärna bra bilder, men man får vara snabb med kameran, och ta många bilder eftersom det är lätt att barnet hamnar ur fokus. Ett zoomobjektiv, jämn belysning och handhållen kamera (inte stativ) är bra vid barnfotografering, eftersom de gärna rör sigsnabbt omkring i studion.
Det är bra att vara beredd på att fotograferingen kan bli helt inställd eftersom ett litet barn plötsligt kan vägra vara med på bild, eller bli så rädd eller trött att det inte blir bra bilder. Men har man lite tålamod och leker fram bilderna så brukar det oftast bli 10-20 minuters fotografering med mycket fina bilder som resultat. Barnbilder är bland de mest uppskattade bilder som finns, och en perfekt present till släkt och vänner.

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response