Now Reading
Modellfoto i studio

Få saker inom fotografering anses så glamoröst som modellfotografering. Att stå beredd vid catwalken för att få en bild på modeskaparnas senaste kreationer, eller fotografera avancerade bilder i studio, eller i någon intressant miljö med stjärnmodeller, är något många fotografer drömmer om.

I verkligheten är det ofta ett hårt och otacksamt jobb, förutom för de allra bästa fotograferna.

Modeller och accessoarer

En modellbild i studio bör vara genomtänkt och välplanerad, även om ett fåtal extra konstnärliga fotografer är riktigt bra på att improvisera fram en känsla och pose utifrån platsens atmosfär och modellens utséende och personlighet. Stjärnmodeller kostar många hundra tusen kronor varje fotografering, så det gäller att utnyttja tiden väl. Vad man inte tänker på som utomstående är att det alltid finns en uppdragsgivare för varje fotografering, och de vill ha sina saker med i bilden. Det kan gälla kläder eller accessoarer som väskor och likande. Då måste det komponeras in i bilden så att de framhävs, t.ex genom att modellen tittar i fjärran, och håller i produkten.

Fånga intresset

En bra komposition gör att man inte tittar så länge på modellens ansikte, utan snabbt funderar på vad modellen gör i bilden, det vill säga håller i en produkt. Eftersom modellen är vacker/cool och håller i exempelvis den där röda parfymflaskan, som också är vacker/cool, måste det vara någonting bra – vad vill uppdragsgivaren att vi ska tänka? Det gäller att fånga vårt intresse på en sekund – den tid det tar för oss att bläddra en sida i en tidning.

 

Som modefotograf kan man inte fotografera i studion hela dagarna utan måste ägna en hel del tid åt möten, planering, retuschering och ljussättning. Man måste ha ett bra samarbete med och lyssna på stylisten, makeupartisten, och övriga assistenter. Vid större fotojobb finns oftast en reklambyrå inblandad, som har en artdirector på plats, en slags fotoregissör.

Studiofotografering

Fördelen med studiofotografering är att man har full kontroll över allt ljus som kommer in i bilden. Genom att tänka ut hur man ska placera modellen i bilden kan man styra skuggorna och ljuset på ett sätt som framhäver det man vill visa. För en badbyxefotografering vill man gärna ha skuggor snett uppifrån eller från sidan, som framhäver modellens magrutor, till exempel.

Den stora skillnaden mellan en fotograf som erbjuder modefotografering i köpcentret och de som får fotografera supermodeller, är att superfotografen inser att bilden  inte är till för att sälja modellen, den är till för att sälja en speciell produkt.

What's your reaction?
Älskar det
100%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response