Now Reading
Beckomberga den bortglömda galenskapen

År 1935 slog mentalsjukhuset Beckomberga, med sina 800 anställda, stolt upp portarna för 1600 patienter med ‘psykiska problem’ för att låsa in dem för vård och omhändertagande.
År 2010 har Sveriges genom tiderna största mentalsjukhus legat öde i 15 år. Fasaderna förnimmer fortfarande skötsel och vård, men fönster har spikats för och dörrar reglats. Den nyfikne har inget här att hämta?…

… om han inte ger sig fan på det, förstås. Innanför väggarna viskar en gången tid, där människor lobotomerats, pillifierats och frisknat till, som vissa skulle påstå.

Kvarlevorna av den gamla byggnaden säger något annat. Här luktar mögel, fukt och övergivenhet. Medicinska löften ligger krossade i glassplitter och·bland trasiga kakelväggar ekar det av mörker.

Nedan ser du vad vi såg på ”Beckis”…

 

Det finns många historier om Beckomberga och här är några utdrag från en anställds berättelse om vardagen på Beckomberga på slutet av 70-talet:

”Ta aldrig någonting personligt för att överleva, fick varje medarbetare lära sig tidigt.”

 

”Vansinnet kan smitta genom patienternas skicklighet i att manipulera en…”

 

”Jobbet gick ut på att skydda psykotiska människor från sig själva.”

 

”Ofta kunde det vara riktigt mysigt och hemtrevligt på Beckis.”

 

”Ibland var det så lugnt och skönt på avdelningarna att man kunde spela Chicago, ett slags pokerspel, eller kolla en videorulle eller bara slappna av med en flaska whisky i personalrummet. Sedan sov man gott bland psykopater, nojor och skitzar.”

 

”sen vad som hände där nere i Beckombergas kulvertar är en annan historia…det känns tabu att tala om det… prostitutionen, narkotikan, barnen, häleriet, de oheliga allianserna mellan personal, läkare och patienter…man orkar knappt tänka på det…”

 

Beckomberga sjukhus är en odödlig symbol för världar långt bortom normalen, som möter ”plitarna” som när som helst kunde bli knockade rent psykiskt och själva falla in bakom väggarna på Beckis. Beckomberga idag är minnen av en generation som föddes sent på 1800-talet och tidigt 1900-tal där man ifrågasätter om det inte vore bättre att fortfarande driva ett mentalsjukhus och isolera världarna som annars inte fungerar i ett normalt samhälle.

 

Om ni har några starka minnen eller åsikter så skriv gärna en kommentar längre ner.

 

Fotograferna bakom Beckombergautställningen

Det var fyra fotografer (Joakim, Daniel, Tomas och Martin) som beslöt sig för att det vore intressant att göra något om den gamla Beckombergaanstalten innan den helt förfaller.

Tanken med att vara fyra fotografer var att skapa mångfald i bildupplevelsen, samt att det naturligtvis är mycket roligare att göra saker tillsammans. Fotografierna är inte gjorda i dokumentärt syfte, utan visar våra egna subjektiva tolkningar av det gamla mentalsjukhuset.

 

Snabbfakta om Beckomberga mentalsjukhus

Beckomberga sjukhus i västra Stockholm var i mitten av 1900-talet med sina 2000 patienter Europas största mentalsjukhus. 1995 genomfördes psykiatrireformen i Sverige, vars tanke var att personer i dåligt psykiskt skick skulle integreras i samhället istället för institutionaliseras När reformen slog igenom och sjukhuset lades ner så fanns det 250 vårdplatser kvar. Reformen har fått mycket kritik bland annat för att människor med funktionshinder och olika handikapp blivit isolerade istället för integrerade. Flertalet av de hemlösa i landet är före detta psykpatienter som inte klarat av att medicinera sig på egen hand, och som många gånger istället hittat sin egen medicin på gatan.
Externa länkar om Beckomberga mentalsjukhus

Artikel i Aftonbladet om vad som hände efter psykreformen togs i kraft.
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9910/17/psyk.html

Den f.d anställda på Beckomberga med några riktigt bra stories från Beckomberga som är läsvärda!
http://sv.wordpress.com/tag/beckomberga-sjukhus/

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
50%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response