Now Reading
Fotofilter få kontroll på ljuset

Ett fotofilter sätts framför objektivet på kameran för att förändra eller modifiera bilden.  Det finns en mängd fotofilter, här förklaras de vanligaste och hur de påverkar bilden.

UV-filter

UV-filtret filtrerar som namnet antyder bort UV-ljus. UV-strålar kan orsaka blåstick i en del situationer, exempelvis i snölandskap och på höga höjder(UV-strålningen ökar

med höjden och på höjder över 1500 meter gör sig denna strålning ganska märkbar). Med dagens objektiv så behövs inte det, då glaset som används idag också filtrerar bort UV-ljus. Idag används främst UV-filter för att skydda frontlinsen på objektivet mot skada.

Skylightfilter

Samma effekt som UV-filter, skillnaden är att filtret ger färgbilder en varmare och en svagt rödaktig ton och är bra vid fotografering då solhöjden är stor. Ett skylightfilter dämpar dock UV-strålningen i lite mindre grad än just UV-filtret.

 

Polarisationsfilter
(polfilter) är ett av de mest användbara tillbehören eftersom det tar bort reflexer från ytor av vatten och glas m.m. Däremot tar filtret inte bort reflexer som uppstår på metalliska ytor. Ett polfilter kan få den blå himlen att framstå som ännu blåare, men det stjäl även en del ljus, vilket korrigeras genom ändrade kamerainställningar. Filtret kan användas såväl vid svartvit-, som färgfotografering och är mest effektivt vid sidoljus. Polfilter är också en tillgång då motivet befinner sig bakom en glasruta eftersom filtret reducerar reflexer från omgivningen. Därmed kan filtret i vissa fall dölja att bilden är tagen genom en fönsterruta.

Användandet av polarisationsfilter för att intensifiera molnformationer har en dramatisk effekt vid landskapsfotografering. Den blå himlen polariseras mycket mer än det ljus som molnen sprider. Polarisationsfilter lyfter också fram den djupa gröna färgen i bladverket och reducerar oönskad smog vid fotografering av stadsmiljöer.

IR-filter
Det spektrala området över 780nm är inte synligt för det mänskliga ögat. IR-filter eller infraröda filter kan användas för att filtrerar bort delar eller hela det synliga spektrumet.

Gråfilter

Gråfilter används för att minska ljusstyrkan utan att påverka färg. De är ett alternativt sätt att styra exponeringen. Genom att använda gråfilter så får man längre exponeringstiden utan att ändra bländare eller ISO. Detta kan vara bra om du vill kunna få rörelseoskärpa och kort skärpedjup samtidigt. Ett idealt gråfilter absorberar alla våglängder lika och ger därför ingen påverkan på vitbalans, i praktiken absorberar de normalt korta våglängder (blått) mer än långa (rött).

Ett gråfilter filter kan placeras antingen framför objektivet eller framför ljuskällan.

Avtonat gråfilter

Ett avtonat gråfilter är ett gråfilter som tonar över till helt genomskinligt. Främsta användningsområdet för avtonade gråfilter är vid landskapsfotografering när himmeln är mycket ljusare än marken. Med det avtonade gråfiltret så kan man mörka ner himmeln, utan att också mörka ner marken. Avtonade gråfilter finns i två varianter: cirkulära samt kvadratiska med speciell hållare. De cirkulära är i princip värdelösa, då de endast tillåter att du placerar horisonten mycket nära mitten i bilden. Oftast säljs de kvadratiska avtonade gråfiltrena i ett kit med hållare och två filter med olika styrkor. Genom att antingen använda det ena ensamt, eller båda tillsammans, får man totalt tre olika styrkor.

Färgfilter

Färgfilter används allra främst vid fotografering med svartvit film, för att påverka motivets kontrast. Använder man exempelvis ett rödfilter när man tar en bild med mycket blå himmel så kommer himmeln att mörkas ner kraftigt. Färgfilter finns i många olika färger, som alla har olika användningsområden.

Färgkorringeringsfilter

Färgkorringeringsfilter används vid fotografering med negativ färgfilm samt diapositiv för att korrigera för ljuskällor med annan färgtemperatur än dagsljusets färgtemperatur (5200K). Då negativ färgfilm samt diafilm är kalibrerad för färgtemperaturen 5200K så kommer bilder tagna i annat ljus att färgas beroende på ljusets färgtemperatur. Nackdelen med färgkorringeringsfilter är att de stjäl ljus. För fotografering med film i glödljus finns speciell film, så kallad tungstensfilm, som är kalibrerad för 2800K-3200K

Softfilter

Ett filter som mjukar upp bilden och ger den en lite drömsk känsla. Idag är inte filtret så vanligt eftersom man har mer kontroll när man gör effekten i Photoshop. Det går att göra sitt softfilter själv genom att smeta vaselin på ett UV-filter. Ett gammalt Hollywood trick är att sätta en utsträckt nylonstrumpa framför linsen för att mjuka upp detaljerna i bilden. Tricket fungerar bäst i mycket ljus.

Närbildslinser

Närbildslinser är högkvalitativt förstoringslins som förbättrar närgränsen för objektiv. Det gör det möjligt att gå närmare motivet för att få en större bildskala. Inom digitalfotografering går det också att ”förstora den lilla världen”. Genom att använda närbildslinser behöver man inte förstora på elektronisk väg utan bilden kommer att vara tillräckligt stor och skärpan perfekt.

Närbildslinser ger dock oftast sämre kvalitet än speciella makroobjektiv, men är förhållandevis billiga. Vet man inte om man gillar att ta närbilder så är ofta närbildslinser en bra start. De finns i olika styrkor för olika förstoringsgrad.

Gulfilter

Tar bort blåsticket under molniga förhållanden. Ger dessutom skuggiga partier en varmare känsla och gör ljusa hudpartier mörkare.

Blåfilter

Minskar den rödaktiga tonen sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Ger en svalare känsla i bilden.

Violettfilter

Tar bort de blågröna effekterna hos en del flouriserande ljuskällor såsom lysrör.

Sepiafilter

Ger en gammaldags stämning över bilden, med sin bruna färg.

Diffusionsfilter

Mjukar upp bilden och gör ljuset i de ljustaste delarna (så kallade högdagrarna) mer diffust. Har man inget diffusionsfilter går det bra med en glasskiva med vaselin på. Även kallat soft-filter.

Dimfilter

Dimfiltret ger en mjuk, disig bild med haloeffekter kring ljuspunkterna. Effekten blir mer framträdande med stor bländaröppningar.

Stjärnfilter

Skapar stjärneffekter på alla lyspunkter. Vrider man filtret förändras mönstret.

Diffraktionsfilter

Diffraktionsfiltret ”bryter upp” motivet i många bilder som delvis faller samman runt mitten av bilden. Bästa resultatet får man med stor bländaröppning och mörk bakgrund.

 

What's your reaction?
Älskar det
0%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response