Now Reading
Köpa begagnade objektiv är ett smart val

Bra begagnade objektiv är värda varenda öre men det är oftast onödigt att köpa helt nya objektiv. Smart är att köpa begagnat och vi lär ut vad du ska tänka på när du köper ett begagnat objektiv.

Hur mycket tjänar man på att köpa ett begagnat objektiv?

På ett begagnat objektiv i bra skick så tjänar man oftast på 30-50% av nypriset vilket är bra. Går man från t.ex Nikon till Sony där man byter ut alla sina objektiv och kamera så är det smart att köpa begagnat eftersom man tjänar mycket på det.

Köp från trovärdiga ställen

Blocket i all ära men det finns tyvärr en hel del bluff och båg. Kolla först med kameraaffär vad de har i begagnatväg, du kommer inte få ner priset på det begagnade objektivet till vad man kan hitta på Blocket men det är ett säkert alternativ. Blocket så måste man alltid kolla om objektivet inte är stulet. Det finns ett serienummer på objektivet och kolla med t.ex fotosidan eller direkt mot polisen om objektivet är ok. Det som annars kan hända är att du åker fast för stöldgods, god tro togs bort för många år sedan, så du är ansvarig över vad du köper! Om det begagnade objektivet är för billigt för att vara sant så är det i 9 fall av 10 något fuffens.

Att köpa från professionella fotografer är nästan alltid säkert, de sköter som sin kamerautrustning extremt väl och vet hur man använder den på daglig basis utan att repa eller riskera defekter på andra sätt.

Några andra källor till ganska säkra köp är Fotosidan, dedikerade forum som t.ex Nikonforum, D70Sverige.

Gå igenom det begagnade objektivet noggrant

1. Repor på det begagnade objektivets glas är superviktigt att titta efter. En repa gör ett objektivt defekt direkt och bildkvalitén kan bli lidande på många olika sätt. Kolla alltid på glaset längst fram och glaset längst bak. Ett bra tips här är att använda sig av en ficklampa för att lysa igenom objektivet.

En ganska ovanlig variant är att man hittar mögel i objektivet. Det är svårt att få bort och kräver oftast att man behöver skruva isär hela objektivet = lämna in hos något kameraservicecenter.

2. Se till att objektivet är centrerat. Ett objektiv kan med tiden få förflyttningar i konstruktionen vilket ger ganska uppenbara på bilden. Vad du gör för att kontrollera centreringen är att du tar en bild på något som har ett symetriskt mönster över hela bilden. Ta en bild och inspektera bilden. Det ska finnas lika mycket skärpa till vänster som höger av bilden. Om det inte är det så kan det begagnade objektivet ha en centreringsdefekt. Åtgärden är att ta objektivet till ett servicecenter och det kan bli riktigt dyrt.

3. Smuts och repor

Oftast när man sitter med den som säljer det begagnade objektivet så ser man många saker som kan berätta om hur objektivet har blivit behandlat under årens lopp. Direkt så kan man kolla om det finns repor eller uppenbar smuts på objektivet. Det tyder på att säljaren inte verkar bry sig så mycket om det vilket innebär direkt en risk för misskötsel. Idag är många objektiv byggda för att tåla damm och väta, speciellt de dyrare. Gamla objektiv är oftast känsligare. Kolla noggrant efter smuts eller repor på det begagnade objektivet.

4. Se över filtergängorna

Många sätter filter på objektivet för att skydda huvudglasen. Ibland så händer det att gängorna på det begagagnade objektivet är trasigt. Kolla med säljaren om du kan låna ett filter för att testa gängorna.

5. Kolla slutarbladen

Slutar bladen är viktiga att de inte är defekta annars får man många roliga bieffekter på bilden. Kolla att bladen inte är oljiga, rör de sig fritt. En sak du behöver oroa dig mindre för är symetrin på slutarbladen. Det påverkar inte den optiska kvalitén i de flesta fall.

6. Fokus och zoomringen

Här brukar man hitta defekter på det begagnade objektivet. Zoomringen brukar bli ”lös” med tiden när den ska vara ganska fast och stanna i de lägen som man zommar. Zoomkryp är en annan defekt man kan hitta på zoomobjektiv. Håll objektivet upp och ner, då ska inte objektivet fällas ut om allt är ok. Många fall så fälls det ut om det är några år gammalt och välanvänt. Fokusen på objektivet är viktigt, kolla den genom att sätta den på en kamera och prova autofokusen. Autofokusmotorn ska höras lite men inte gnissla eller ge andra konstiga ljud. Fokusen ska fungera bra på både stilla objekt och objekt i rörelse.

Lycka till med ditt köp av ett begagnat objektiv!

What's your reaction?
Älskar det
100%
Gillar det
0%
Vill ha
0%
Har
0%
Gillar inte
0%
About The Author
Profilbild på Daniel Norin
Daniel Norin
Comments
Leave a response

Leave a Response